aardrijkskunde
zij had een onvoldoende
voor aardrijkskunde
de laatste dag
maar wist een week later
precies waar Treblinka lag
héél even maar
Ida Vos
Ontwerper: Mevr. W. Albers Pistorius-Fokkelman
Onthulling: 1970
Beschrijving
Vorm en materiaal
Het monument ‘Bijna Vrij’ is een bronzen beeld van een jong meisje met op haar rechterhand een duif. Het beeld is geplaatst op een stenen zuil.
Tekst
De tekst op de zuil luidt:
‘BIJNA VRIJ
28-30 APRIL’.
Symboliek
Het beeld symboliseert de nieuwe tijd. Op de rechterhand van het meisje zit een vredesduif die zijn vleugels spreidt. De duif staat op het punt om de vrijheid tegemoet te vliegen. Met dit beeld wilde beeldhouwster W. Albers Pistorius-Fokkelman uitdrukken dat de bevrijding van dit gebied bijna een feit was. Het meisje zit dan ook ietwat onwennig en verlegen aan haar jurkje te friemelen.
Het monument bevindt zich bij de R.K. kerk aan de Jan van Arkelweg te Achterveld (gemeente Leusden).
Bij de kerk staat nu het bronzen beeldje van een meisje met een duif op haar hand. Een mooi monument dat ‘Bijna Vrij’ heet en ons herinnert aan de omschreven gebeurtenissen. Het jonge meisje, dat verlegen aan haar rokje frunnikt, stelt een tijd voor waarin weer allerlei verwachtingen mogelijk zijn. Ze heeft de vredesduif, die klaarzit om uit te vliegen, op haar hand. De vrijheid tegemoet.
Omdat de St. Jozefschool een bescheiden rol van betekenis mocht spelen, maar vooral om het gedachtegoed, heeft de school het beeldje in 1988 geadopteerd. Elk jaar, rond Bevrijdingsdag, wordt in groep zeven aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog, het monument “Bijna Vrij” en de les die we er hopelijk uit hebben geleerd: “Dit mag nooit meer gebeuren”.