Cultureel Schoolproject ’80 jaar Vrijheid‘
Met dit project geven wij de leerlingen een stukje culturele vorming en bewustwording mee van een belangrijke historische gebeurtenis wat in ons dorp en in het oude gebouw van de St. Jozefschool plaatsvond (nu Moespot). Dit doen we door het ‘Akkoord van Achterveld’ en de symboliek van het beeld ‘Bijna Vrij’ centraal te zetten en vorm te geven.
Hierbij kregen we hulp van inwoners van Achterveld, informatie vanuit diverse websites, boeken, en excursies. Voor de uitwerking en vormgeving krijgen wij ondersteuning van externe docenten van NEOS. Het project is afgesloten met een tentoonstelling op school. Door de diversiteit aan technieken (kleien, vilten, graffiti, kosteloos materiaal en papier) was er een grote variatie aan werkstukken te zien. Een klein deel van deze tentoonstelling kreeg ook een plekje op de expositie in de kerk van 4 t/m 10 mei 2025.

De opening
Ons Cultureel Schoolproject werd spectaculair geopend door sergeant Bert, die met een groot legervoertuig op school kwam en de kinderen kwam vertellen waarom hij de vlag van Nederland en Canada (bevrijders van Achterveld) op zijn voertuig had. Ook had hij een deel van zijn uitrusting als soldaat bij zich waar hij het een en ander over verteld heeft. Iedere groep kreeg ook een voedselpakket, zoals een soldaat dit mee heeft tijdens een paar dagen op patrouille. Iedere groep kon zo het eten van een soldaat klaarmaken en proeven.

De boeken
Met deze boeken is het verhaal over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding op kindniveau verteld in de groep.
Voor de kleuters en groep 3 werden er prentenboeken over vriendschap gebruikt.
Groep 1/2

Groep 4 en 5

Groep 6 en 7

Groep 8

Bezoek aan Nationaal Militair Museum
Tijdens het bezoek aan het Nationaal Militair Museum in Soesterberg volgenden de kinderen in kleine groepjes een educatief programma:
Onderbouw: ‘Van groen pet tot baret’
Bovenbouw: ‘Volg het spoor van een echte soldaat’
Daarna werden andere onderdelen van het museum bezocht en als afsluiting picknicken bij de stormbaan, die natuurlijk druk bezocht werd door de kinderen.
Akkoord van Achterveld
Voor het verhaal van het ‘Akkoord van Achterveld’ werden wij hartelijk ontvangen in de Moespot, door Jaap en Lea. De vlaggen van de geallieerde landen wapperden zwierig aan de gevel en de kinderen hebben ademloos geluisterd naar Jaap die indrukkend vertelde over het ‘Akkoord van Achterveld’.
Daarna werd met iedere groep een bezoek gebracht aan het beeldje ‘Bijna Vrij’ waar, in het klein het vrijheidsvuur ontstoken werd.
De wederopbouw
Marie bezocht iedere groep en vertelde het verhaal over de wederopbouwboerderijen langs de Grebbelinie.
Ze legde uit hoe het was voor de mensen die met hun dieren moesten evacueren en bij terugkomst alles verloren hadden. Ze vertelde hoe deze mensen geholpen werden bij het opbouwen van een nieuw leven. Met tastbare spullen uit overlevering werd het voor de kinderen inzichtelijk en voelbaar hoe dit geweest moest zijn.
De tentoonstelling
De kinderen hebben veel indrukken opgedaan en met behulp van onze cultuurdocenten van NEOS (Scholen in de Kunst), zijn zij hier creatief mee aan de slag gegaan. Al deze kunstwerken zijn tentoongesteld op school, maar ook te zien tijdens de expositie in de kerk van 4 t/m 10 mei 2025.
Diverse organisaties en dorpsbewoners hebben ons met raad en daad bijgestaan en geholpen tijdens de voorbereidingen en in de lessen van ons Cultureel Schoolproject ’80 jaar Vrijheid’.
Onze hartelijke dank hiervoor, want samen lukt het!
Team St. Jozefschool